Apa Ada Dalam Kapal Equnimity. Lihat gambar Dan Video Pasti Membuatkan Anda Teruja

Equanimity – Panjang kapal layar: 91 m (300 kaki) – Tetamu: 28 dalam 14 kabin – Crew: 33 – Yacht Value: AS $ 250 juta – Nama pemilik: Jho Low – Syarikat pemilik: Jynwel Capital – Pemilik Negara: Malaysia

Oceanco

Kapal Equanimity dibina oleh Oceanco dan dihantar kepada pemiliknya pada bulan Jun 2014. Kapal layar ini mempunyai panjang 91.5 meter dan dibina daripada keluli dengan struktur aluminium.

Andrew Winch Design

Reka bentuk dalamannya adalah direka oleh Andrew Winch, manakala Azure Naval Architects terlibat dalam kejuruteraan. Kapal layar itu boleh menampung 26 orang tetamu di 9 staterooms dan mempunyai kru 28. Ciri-ciri Equanimity termasuk spa dan kelab pantai, salon kecantikan, gim, sauna, mandian Turki dan kolam besar. Di dalamnya mempunyai beberapa tema inspirasi oriental, menggunakan bahan sebagai wenge, buluh dan emas.

Kapal Layar Terbesar ke-50 di Dunia

Pada tahun 2017 ia kapal layar terbesar ke-54 di dunia. Makna perkataan Equanimity boleh digambarkan sebagai ‘ketenangan mental, bahkan dalam keadaan yang sukar’. Semua gambar di halaman ini adalah daripada Dutch Mega Yachts.

Seorang Pemilik berbangsa Cina SuperYachtFan menerima dua mesej berbeza, satu menyatakan bahawa Do Won Chang adalah pemilik kapal layar itu, dan yang lain menyatakan bahawa jutawan Malaysia Jho Low adalah pemilik kapal layar itu. Beberapa sumber dalam industri kapal layar menyebutkan bahawa pemilik Equanimity adalah bangsa Cina. Dan sejak Datuk Jho Low dilahirkan di China, ini menjadikan dia mungkin pemilik kapal layar ini. Pada bulan Jun 2017 maklumat ini telah disahkan dalam kes mahkamah jenayah Amerika Syarikat

Dirampas oleh Kerajaan Indonesia

Pada Februari 2018 Equanimity telah dirampas oleh kerajaan Indonesia, sebagai sebahagian daripada penyiasatan rasuah berjuta-juta dolar, yang dikaitkan dengan dana negara 1MDB. Kapal layar itu berada di Benoa Bay, berhampiran dengan pulau Bali Indonesia.

Penyerahan ke Malaysia

Image may contain: people sitting, living room and indoor

Kami diberitahu bahawa Equanimity meninggalkan Bali (selepas bertahun-tahun diterbangkan di luar pelabuhan utama) dan sedang dalam perjalanan ke Batam. Media lain melaporkan bahawa Indonesia bersetuju untuk menyerahkan kapal layar itu ke Malaysia. Dalam satu kenyataan yang diemail, seorang jurucakap pasukan undang-undang Low berkata penyerahan Equanimity ke Malaysia adalah haram dan ia bermotivasi politik.

Antara kemudahan yang terdapat dalam Equanimity ialah;

Jakuzi, Sauna, Landasan helikopter, Kolam renang, Bilik kecantikan yang mengandungi ruang spa dan salon bagi menjaga kecantikan wajah, badan dan rambut , Gim, Pawagam, Lif, Bilik belajar, Bilik mandi bergaya Turkish dengan tub panas.

Turut dilaporkan hiasan dalaman kapal tersebut bertemakan kayu, buluh dan ada saduran emas di bahagian tertentu atas kapal.

Nampaknya Jho Low suka menjaga kesihatan dan kecantikan wajah dan rambut. Ia ada spa, salon, sauna dan gim.

No automatic alt text available.

Antara gambar Equanimity seperti dipaparkan di portal YacthCharterFleet; Dengan 9 kabin, kapal mewah itu dikatakan boleh memuatkan sehingga 26 tetamu dan 28 cabin staf dalam satu-satu masa. 9 kabin terdiri daripada bilik master grand, 4 VIP suite, 4 kabin berkembar.

Berdasarkan carian, kebanyakan kapal mewah yang dibina bertujuan pelaburan untuk kegunaan penyewaan dalam private event, aktiviti perkapalan, percutian dan sebagainya namun Equanimity tidak melibatkan diri dengan perniagaan seperti itu. Untuk kapal sepanjang 81 meter, harga sewaan boleh mencecah sehingga USD 700,000 seminggu. Bagaimanapun Equanimity tidak pernah dibuka untuk kegunaan luar selain dari pemilikny

sumber: amenoworld.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *