ANTHONY LOKE DIHUJANI SOALAN SOALAN PANAS TENTANG PRAMUGARI BERPAKAIAN TERDEDAH DAN INI YANG DIA RESPOND SAMPAI MENTERI DALAM DEWAN SENDIRI TERKEJUT DENGAR

KUALA LUMPUR: Seorang Ahli Parlimen PAS diberitahu untuk tidak memandang pramugari sekiranya pakaian mereka dianggap terlalu mendedahkan dan menjolok mata.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke berkata, setakat ini kerajaan tidak mempunyai rancangan untuk meminda dasar berkaitan dengan pakaian seragam pramugari.

Ahli Parlimen PAS-Tumpat, Datuk Che Abdullah Mat Nawi meminta Loke mengulas sekiranya menteri itu merasakan pakaian seragam syarikat penerbangan Malaysia terlalu mendedahkan, berbanding pramugari dari syarikat penerbangan antarabangsa.

“Adakah anda mendapati mereka terlalu menjolok mata berbanding dengan syarikat penerbangan antarabangsa seperti di AS dan tempat lain di mana mereka memakai seluar sebagai pakaian seragam,” kata Che Abdullah.

Berhubung perkara itu, Loke hanya mengatakan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang komen mengenainya.

JAWAPAN PANAS ANTHONY LOKE

“Ini subjektif, jika anda fikir ia mendedahkan, maka jangan pandang pramugari,” kata Loke dalam ucapan penggulungan kementeriannya pada Rabu.

Terdahulu, Loke berkata, syarikat penerbangan perlu mematuhi piawaian keselamatan termasuk pemindahan kecemasan dalam tempoh yang ditetapkan seperti yang ditetapkan oleh Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM).

Beliau berkata, untuk menerima sijil keselamatan, syarikat penerbangan perlu memastikan pakaian seragam yang dipakai oleh kru penerbangan akan membolehkan mereka menjalankan prosedur keselamatan dalam tempoh yang ditetapkan.

“Oleh itu, syarikat penerbangan bebas memilih pakaian kru mereka, selagi ia memenuhi kriteria yang ditetapkan,” katanya.

Antara kriteria termasuk seragam yang membolehkan anak kapal melakukan pemindahan kecemasan dan keputusan komersial syarikat penerbangan berdasarkan imej korporat mereka.

Sejajar dengan tema “Hospitaliti Malaysia” yang diamalkan oleh Malaysia Airlines Berhad (MAB), pakaian seragam kebaya yang dipakai oleh pramugari mereka mencerminkan budaya tempatan.

“Kementerian tidak mempunyai sekatan sekiranya pramugari penerbangan beragama Islam mahu memakai pakaian yang mematuhi syariah selagi ia memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh CAAM,” katanya.

SUMBER : MSTAR ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *